Powered by Smartsupp
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Mirosław Pelczar - Mistrz Polski Cukierników
  • Filmy
  • PNG 2023
  • Odznaka honorowa
  • Wyróżnienie czekolad premium
  • NagrodyLinkPijalnia
  • Oferta Weselna
  • PNG2020
  • Pelczar
  • Smaczne bo podkarpackie 2023
  • Jak powstaje czekolada

Mirosław Pelczar - Mistrz Polski Cukierników

Od samego początku działalności, firma M.Pelczar stawia na najwyższą jakość surowców używanych do produkcji swoich wyrobów. Czekolady, praliny i trufle tworzone są z pasją, wyłącznie z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych składników, co gwarantuje niepowtarzalny smak. Firma nieustannie się rozwija - oferta jest regularnie poszerzana o nowe propozycje, odpowiadające na potrzeby nawet najbardziej wymagających miłośników czekolady. Naszym priorytetem jest także innowacyjność i wprowadzanie unikalnych produktów, które zachwycają klientów swoją jakością i smakiem.

Jednak jakość to nie tylko składniki – to także sposób, w jaki podchodzimy do każdego etapu produkcji oraz obsługi naszych klientów. W naszych Pijalniach Czekolady dbamy o wyjątkową atmosferę, która przenosi gości w świat czekoladowych doznań. Wciąż rozwijamy się, otwierając kolejne lokalizacje, aby jeszcze więcej osób mogło cieszyć się naszą wyjątkową ofertą.
 

Nasze Pijalnie Czekolady i Sklepy Firmowe M.Pelczar Chocolatier ®️

Pijalnie Czekolady M.Pelczar to nie tylko sklepy z wyrobami czekoladowymi, ale przede wszystkim miejsca, które wnoszą unikatową wartość do czekoladowego biznesu. Każda z pijalni oferuje szeroką gamę produktów, takich jak ręcznie robione czekolady, praliny, trufle czy czekolady pitne, ale również przeróżne desery oraz rzemieślnicze lody własnej produkcji, zarówno w klasycznych jak i niespotykanych smakach. Nie można również zapomnieć o kawie, z rzemieślniczej palarni M.Pelczar Coffee Roasters.

Dodatkowo, klienci mogą skorzystać z licznych atrakcji, które są zależne od danej lokalizacji Pijalni. W niektórych miejscach można obejrzeć seanse w kinie 3D, podziwiać fontannę czekoladową, uczestniczyć w warsztatach czekoladowych  czy poznać historię czekolady poprzez interaktywne wystawy. Każda Pijalnia ma swój unikalny charakter, dzięki czemu odwiedzający mogą doświadczyć różnych sposobów obcowania z czekoladą.

Dbałość o detale, ekskluzywność produktów oraz przyjazna atmosfera sprawiają, że Pijalnie Czekolady M.Pelczar wyróżniają się na tle konkurencji, przyciągając miłośników słodkości nie tylko z całego kraju, ale również zza granicy. To wyjątkowe miejsca, które pozwalają przenieść się w świat prawdziwej czekoladowej rozkoszy i poczuć magię rzemieślniczej produkcji najwyższej jakości słodyczy.

Znajdziecie nas w takich lokalizacjach jak:

  • Korczyna – siedziba firmy i miejsce narodzin naszych pomysłów na czekoladowe cuda,

  • Kraków – serce starego miasta, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością,

  • Rzeszów – przestronna pijalnia wśród zieleni i panoramy miasta,

  • Sanok – magiczna przestrzeń pełna aromatu czekolady i wyśmienitych deserów,

  • Krynica-Zdrój – pijalnia połączona z unikatowym Muzeum Czekolady,

  • Iwonicz-Zdrój – sezonowy punkt, który tętni życiem od wiosny do jesieni.


Każdy nasz lokal to przestrzeń, w której:

  • Celebrujemy sztukę czekolady,

  • Tworzymy wyjątkowe smaki i doświadczenia,

  • Dbamy o niezapomniane chwile naszych Gości,

  • Łączymy pasję z mistrzowskim kunsztem cukierniczym,

  • Dzielimy się wiedzą i historią produkcji czekolady,

  • Oferujemy ręcznie tworzone produkty najwyższej jakości,

  • Inspirujemy do zatrzymania się na moment w świecie pełnym zapachów, smaków i magii.

Zapraszamy do naszych miejsc – tu czekolada staje się prawdziwą sztuką, a każda wizyta pozostaje w pamięci na długo.
 


Słów kilka od Mistrza Polski Cukierników - Mirosława Pelczara


Jestem cukiernikiem z Korczyny, którego życie od najmłodszych lat związane było z pasją do czekolady. Od samego początku wiedziałem, że moim celem jest stworzenie czegoś wyjątkowego, co zadowoli najbardziej wyrafinowane gusta. To właśnie ta pasja i determinacja doprowadziły mnie do założenia manufaktury czekolady M.Pelczar w 2011 roku.

Moja droga do sukcesu rozpoczęła się od kierunku cukierniczego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie. To tam zdobywałem zarówno teoretyczną wiedzę, jak i praktyczne umiejętności, które później doskonaliłem pod okiem najlepszych cukierników w regionie. Całą moją młodość poświęciłem na ciężką pracę i doskonalenie się w rzemiośle cukierniczym.

Moje wysiłki zaowocowały licznymi osiągnięciami na polskich i światowych mistrzostwach cukierników. Dwukrotnie reprezentowałem Polskę na Mistrzostwach Świata Cukierników, zdobyłem tytuł Mistrza Polski Cukierników zarówno w kategorii juniorów, jak i seniorów, oraz otrzymałem wiele innych wyróżnień i nagród za moją pracę. Cukiernictwo to dla mnie nie tylko zawód, ale prawdziwa pasja, której poświęciłem całe swoje życie.

Jednym z największych osiągnięć w mojej karierze było otwarcie manufaktury czekolady M.Pelczar. Nasze produkty są ręcznie robione z najlepszych składników, sprowadzanych z różnych zakątków świata. Nasza oferta obejmuje nie tylko tradycyjne tabliczki czekoladowe, ale także praliny, trufle, figurki czekoladowe i wiele innych wyrobów, które zaspokajają najbardziej wyrafinowane gusta naszych klientów.

W 2018 roku otworzyłem największą w Polsce i Europie wyjątkową Pijalnię Czekolady, która cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników tego wyjątkowego smakołyku. Dzięki mojej pracy i determinacji udało mi się stworzyć coś wyjątkowego, co przyciąga klientów z całego kraju.
Nie zatrzymując się w jednym miejscu, moja pasja do czekolady przeniosła się również do innych miast. Oprócz manufaktury w Korczynie, zdecydowałem się na otwarcie Pijalni Czekolady także w Sanoku i Rzeszowie. Te wyjątkowe miejsca stały się oazami dla miłośników tego wykwintnego smakołyku, gdzie mogą cieszyć się nie tylko tradycyjnymi tabliczkami czekolady, ale także wyrafinowanymi pralinami, truflami, lodami, deserami, które tworzę z pasją i zaangażowaniem. Każda Pijalnia Czekolady to nie tylko lokal, w którym można zasmakować najwyższej jakości słodkości, ale także przestrzeń, gdzie miłośnicy czekolady mogą dzielić się swoimi pasjami i doświadczeniami. 
 

MOJE OSIĄGNIECIA:

  • Mistrzostwa Świata Cukierników - Rimini 2004 r. –uczestnik,
  • Pierwsze miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – juniorów - Bydgoszcz 2004 r.
  • Laureat Honorowej Odznaki za zasługi dla Polskiego Rzemiosła Cukierniczego -Stowarzyszenie Cukierników i Lodziarzy Rzeczypospolitej - Warszawa 2004 r.
  • Pierwsze miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników - seniorów - Poznań 2005 r.
  • World Chocolate Master - Warszawa 2005 - eliminacje do Mistrzostw Świata w czekoladzie,
  • Drugie miejsce w konkursie na najlepszy deser lodowy "Hit Sezonu" - Wrocław 2006 r.
  • Trzecie miejsce w konkursie na najlepszy deser lodowy "Hit Sezonu"- Sopot 2006 r. – finał,
  • Pierwsze miejsce za najładniejszy tort weselny - Eurosweet , Warszawa 2006 r.
  • Mistrzostwa Świata Cukierników - Berlin 2006 r. –uczestnik,
  • Wyróżnienie za kreatywny udział w cukierniczym konkursie - Eurosweet - Warszawa 2006 r.
  • Konkurs o puchar im. Wojciecha Kandulskiego – Poznań 2006 r. – uczestnik,
  • Drugie miejsce w konkursie na najlepszy deser lodowy "Hit Sezonu" - Wrocław 2007 r.
  • Wyróżnienie za kunszt cukierniczy "Bakepol" - Kielce 2007 r. i wiele innych
  • Członek Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP.i wiele innych.

Droga do mistrzostwa


Wiedza teoretyczna zdobyta w szkole przekładała się na praktyczne umiejętności młodego i bardzo utalentowanego cukiernika. Szkolił się pod okiem najlepszych cukierników w mieście i okolicy.

Sukces i tytuły nie przyszły jednak same. By zaistnieć w polskiej i światowej czołówce znanych cukierników pan Mirosław spędził wiele lat na ciężkiej pracy. – Całą swoją młodość poświęciłem, aby ćwiczyć, szkolić się i doskonalić swoje umiejętności. Przez ponad 8 lat pracowałem od rana do wieczora i to nie było 8 godzin dziennie, ale znacznie więcej. Swój prywatny czas przeznaczałem na naukę, ale z perspektywy czasu wiem, że było warto. I choć nie miałem takiej młodości jak moi rówieśnicy, ciężką pracą i wieloma wyrzeczeniami spełniłem swoje marzenia – wyznaje dziś Mirosław Pelczar.

Pan Mirosław wiele od siebie wymaga i dlatego bez przerwy intensywnie pracuje. Uparcie dąży też do perfekcji i zawsze uważa, że coś można zrobić lepiej. – Taki już jestem. Nigdy nie osiadam na laurach i lubię stawiać sobie wysoko poprzeczki. Czasami nawet śnię o pracy, o tym co mógłbym zmienić, poprawić lub udoskonalić, bo jak powtarzam – zawsze może być lepiej. Cukiernictwo to moje życie, poświęciłem temu wszystko – wyjaśnia z uśmiechem.


Nagrody i wyróżnienia


Na swoim koncie cukiernik ma wiele sukcesów, osiągnięć i wyróżnień. Do najważniejszych z nich należą: dwukrotne uczestnictwo w Mistrzostwach Świata Cukierników – Rimini 2004 r. i Berlin 2006 r. oraz dwukrotne Mistrzostwo Polski Cukierników – I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – juniorów – Bydgoszcz 2004 r. i I miejsce na Mistrzostwach Polski Cukierników – seniorów – Poznań 2005 r. Oprócz tego pan Mirosław jest laureatem Honorowej Odznaki za zasługi dla Polskiego Rzemiosła Cukierniczego przyznawanej przez Stowarzyszenie Cukierników i Lodziarzy Rzeczypospolitej (Warszawa 2004 r.), uczestnikiem prestiżowego konkursu o randze światowej – World Chocolate Master (Warszawa 2005 r.), który był eliminacjami do Mistrzostw Świata w czekoladzie, laureatem II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2006 r.), zdobywcą III miejsca w finale konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Sopot 2006 r.), I miejsca za najładniejszy tort weselny – Eurosweet (Warszawa 2006 r.) i II miejsca w konkursie na najlepszy deser lodowy „Hit Sezonu” (Wrocław 2007 r.). Talent cukierniczy Mirosława Pelczara został również uhonorowany wyróżnieniem za kreatywny udział w cukierniczym konkursie – Eurosweet (Warszawa 2006 r.) oraz wyróżnieniem za kunszt cukierniczy „Bakepol” (Kielce 2007 r.). Pan Mirosław jest również członkiem Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, a konkursów z jego udziałem nie sposób zliczyć. – Wszystkie tytuły jakie były w Polsce do zgarnięcia to mam – przyznaje skromnie. – Cały czas mam jednak w pamięci udział w konkursie Word Chocolate Master. To był bardzo ważny i prestiżowy konkurs związany z czekoladą, do którego dostaje się światowa czołówka cukierników. Uczestnicy byli dużo starsi i bardziej doświadczeni ode mnie, więc wtedy nie mogłem z nimi rywalizować, ale już sam udział w tak prestiżowej imprezie to było dla mnie duże wyróżnienie – dodaje mistrz sztuki czekoladowej.
 

Chocolatier…


W całym cukiernictwie pana Mirosława najbardziej pociągała czekolada. Ona była twórczą inspiracją i natchnieniem do wielu projektów cukierniczych oraz eksperymentów smakowych. Zaowocowało to powstaniem w 2011 r. manufaktury czekolady pod szyldem „M. Pelczar” przy ul. Rynek 18 w Korczynie. A w 2018 r. otwarciem największej w Polsce i Europie wyjątkowej Pijalni Czekolady w stylu starej fabryki czekolady. Cukiernik postanowił stworzyć coś, co w Polsce wciąż jest rzadkością, czyli prawdziwą czekoladę ręcznie robioną. W swojej wytwórni cukiernik komponuje i tworzy czekolady światowej klasy, wyrabiane z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady, które zaspokajają gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekolady i profesjonalnych cukierników. – Do produkcji naszych wyrobów używamy wyłącznie najlepszych składników. Nasze surowce sprowadzane są z różnych zakątków świata, a nasz zespół pracuje nad tym, aby składniki użyte w produkcji były najwyższej jakości i świeżości. Nasze wyroby produkowane są ręcznie w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy nasz produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany – przyznaje dwukrotny Mistrz Polski Cukierników.

Hitem są czekolady z linii Premium Chocolate, a zwłaszcza mleczna czekolada z dodatkiem kwaśnej cytryny, truskawki i szczyptą imbiru. Wyroby z tej linii są połączeniem najlepszej jakości prawdziwej czekolady z naturalnymi, świeżymi bakaliami, przyprawami i prawdziwymi owocami, które są liofilizowane, tzn. pozbawione wody, a zachowujące wszystkie właściwości odżywcze, smakowe i zapachowe. – To był strzał w dziesiątkę. Bardzo udane połączenie różnych smaków – stwierdza M. Pelczar.

Oprócz czekolad specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny, trufle, prawdziwa czekolada pitna i figurki czekoladowe, np. w kształcie motoru, kobiecego pantofelka, samochodu, piłki golfowej, butelki szampana czy narzędzi.

Nowe receptury


Słodkości komponowane przez pana Mirosława powstają na bazie jego autorskich receptur. Jak sam przyznaje – nie ma w rodzinie żadnych korzeni cukierniczych, więc wszystko sam tworzy od podstaw. Sam też nadzoruje i koordynuje cały proces produkcji i pakowania produktów firmowanych jego nazwiskiem. – To, że nie mam receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie motywuje mnie do pracy i poszukiwań. Produkuje nowe smaki i to wyróżnia moje czekolady. Sam je tworzę, testuję i degustuję, powstają w mojej głowie od zera – wyjaśnia.

Oferta jest sukcesywnie rozszerzana o nowe produkty takie jak np owoce i bakalie w czekoladzie. Czekoladą trzeba się delektować, czekać aż tabliczka rozpuści się w ustach i uwolnią się wszystkie smaki czekolady. To bardzo ważne, aby wydobyć kwintesencję smaku – radzi twórca czekolady.

Produkcję „M. Pelczar” cechuje dbałość o detale. Czekolady, praliny, trufle i wszystkie inne słodkości są elegancko pakowane i bardzo ekskluzywne. Wszystko jest dopracowane do perfekcji. – Dla cukiernictwa poświęciłem wiele, całą swoją młodość. Kształciłem się i doskonaliłem swoje umiejętności, by tworzyć rzeczy niepowtarzalne i wyjątkowe, więc staram się, by moje czekolady takie były. Każda jest numerem 1 – mówi z uśmiechem.


Plany na Przyszłość:

Choć Mirosław Pelczar nie planuje ponownego uczestnictwa w krajowych czy światowych mistrzostwach, skupia się na przekazywaniu swojej wiedzy i pasji kolejnemu pokoleniu. Jego celem jest szkolenie swoich dzieci, aby w przyszłości kontynuowali rodzinną tradycję i odnosili sukcesy w branży cukierniczej.

Jego synowie, już od najmłodszych lat, poznają tajniki tworzenia wyrobów czekoladowych i rozwijają swoje umiejętności pod okiem mistrza. Wierzy, że dzięki temu marka M.Pelczar pozostanie synonimem najwyższej jakości i pasji do czekolady na długie lata.


M.Pelczar Chocolatier
38-420 Korczyna, ul. Rynek 18
woj. Podkarpackie
biuro@mpelczar.pl
tel 605577749, 607996333

Słodka pasja Mirosława Pelczara


KORCZYNA. Cukiernictwo jest wielką pasją Mirosława Pelczara. Już od najmłodszych lat wiedział co chce robić w przyszłości i to, że chce być cukiernikiem. Pan Mirosław jest światowej klasy twórcą czekolad ręcznie robionych, smakowitych trufli, pralin i czekolad pitnych.

Cukiernictwem interesował się od zawsze. Jako kilkuletni chłopak uwielbiał podpatrywać jak mama robi i wypieka domowe słodkości. Kilka razy nawet próbował jej coś popsuć, rozwałkował ciasto po swojemu, dodał jakieś składniki. Tak zrodził się mistrz, który swój talent i umiejętności potwierdził najpierw kierunkowym wykształceniem, a później licznymi osiągnięciami na polskich i światowych mistrzostwach cukierników. – Wybór zawodu był prosty i oczywisty. Nie było żadnych dylematów, bo tak naprawdę już od dzieciństwa wiedziałem co chcę robić. Wybrałem kierunek cukiernik w obecnym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie – mówi Mirosław Pelczar, dwukrotny Mistrz Polski Cukierników i dwukrotny uczestnik Mistrzostw Świata Cukierników.



 

 

Przejdź do strony głównej
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ