Czekolada na wytrawnie- poznaj niezwykłe zastosowania czekolady w kulinariach
Czekolada kojarzy nam się z deserem, jednak od wielu lat jest wykorzystywana jako dodatek do potraw wytrawnych, nadając im nietuzinkowy smak. Jak łączyć czekoladę z potrawami na słono? W artykule poniżej postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące czekoladowych inspiracji w daniach wytrawnych.
Historia czekolady
Słysząc słowo ''czekolada'' od razu na myśli mamy słodką przekąskę, która jest popularna w każdym zakątku świata. Jednak ten najbardziej znany słodycz, na samym początku był brany jako wytrawny napitek. Dokładnie, tak!
Historia czekolady sięga już 4000 lat. Na samym początku była serwowana jako wytrawny napój, później po dodaniu cukru była postrzegana jako słodycz. Odpowiedzialni za stworzenie czekolady byli Olmekowie-czyli lud zamieszkujący tereny Meksyku. Czekolada była traktowana jako uzdrowicielski napój.
Spożywali ją kapłani i wojownicy. XVII w był przełomowy dla czekolady, bowiem wtedy zaczęto dodawać do niej miód i tworzyć desery z jej udziałem. Nie długo czasu minęło, a świat oszalał na punkcie tego niezwykle pysznej przekąski i szał trwa do dziś!
Czekolada na wytrawnie
Czekolada z wytrawnymi dodatkami komponuje się nadto smacznie. Od lat możemy kupić w sklepach czekoladę z dodatkiem chili, czy soli morskiej. Szefowie kuchni zaczęli powracać do korzeni czekolady i komponują coraz to nowe sosy z udziałem czekolady, które idealnie współgrają z różnego rodzaju mięsem.
Klasyką dań wytrawnych w połączeniu z czekoladą jest chili con carne, czy Meksykański kurczak w czekoladzie. Tabliczka gorzkiej czekolady idealnie podbija smak słonych dań. Świetnie współgra zarówno z delikatnymi mięsami, jak i krwistymi stekami.
Zupa czekoladowa- raj dla każdego dziecka!
Czy może być coś lepszego niż czekoladowa zupa? Z pewnością dla każdego dziecka nie! Jest to nic innego niż podgrzane mleko z rozpuszczoną tabliczką czekolady. Taką zupę śmiało możemy podawać z kluseczkami lanymi lub zwykłym makaronem. Nada się na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Jako dodatek do zupy możemy dodać orzechy, rodzynki, suszone morele lub inne ulubione bakalie. Pamiętaj by wybrać czekoladę dobrego gatunku.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog