Czekolada i zdrowie - czy słodka przekąska może być korzystna dla naszego organizmu?
Nie da się ukryć, że czekolada jest jednym z najpopularniejszych rodzajów słodyczy na świecie. Jest ona znana nie tylko z powodu wyjątkowego smaku, ale także z pozytywnych korzyści dla ludzkiego organizmu. Tak, nie przywidziało Ci się - czekolada jest dobra dla Twojego zdrowia!
W tym artykule przedstawimy Ci najważniejsze korzyści wynikające z jedzenia czekolady. Od teraz wcinanie pysznych czekoladowych przysmaków z powodzeniem może być tłumaczone troską o zdrowie ;)
Czekolada chroni przed chorobami serca oraz nowotworami
Magnez, żelazo, miedź, cynk oraz fosfor to pierwiastki, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Tak się składa, że wszystkie te pierwiastki zawiera czekolada. Co więcej, w jej składzie odnaleźć można także flawonoidy, czyli związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym. Pozwalają one zwalczać wolne rodniki, które uszkadzają komórki i prowadzą do poważnych chorób, takich jak choroby związane z układem krążenia lub nowotwory.
Regularne spożywanie czekolady w odpowiednich ilościach ma korzystny wpływ nie tylko na serce, ale także na cały układ krążenia. Potwierdziły to liczne badania. Flawonoidy zawarte w czekoladzie pomagają także obniżyć poziom cholesterolu LDL, który częściowo odpowiedzialny jest za np. zawały lub udary.
Bomba serotoninowa - popraw swój nastrój tabliczką czekolady
Powszechnie wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i jest doskonałym sposobem na „doła”. Okazuje się, że nie jest to spowodowane tylko i wyłącznie podniesieniem poziomu cukru we krwi, ponieważ czekolada zawiera aminokwas tryptofan, który niezbędny jest do produkcji serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia. Serotonina poprawia nastrój, zmniejsza poziom lęku oraz redukuje stres. To właśnie dlatego w stresujących sytuacjach mimowolnie sięgamy po czekoladę.
Dbasz o linię? Czekolada Ci w tym pomoże (to nie żart)!
Czekolada jest w stanie pomóc w utracie wagi. Jak to możliwe. Otóż niektóre badania wskazują, że osoby regularnie jedzące czekoladę mają niższy wskaźnik masy ciała niż te, które jej nie jedzą. Warto dodać, że czekolada pomaga także zwiększyć uczucie sytości, co ma zasadnicze przełożenie na większą kontrolę apetytu.
Podsumowując, jedzenie czekolady to nie tylko przyjemność, ale także liczne pozytywne korzyści dla Twojego organizmu. Następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na tabliczkę naszej pysznej czekolady, to pamiętaj, że o zdrowie trzeba dbać regularnie ;)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog