Mało kto wie, jak trudnym i skomplikowanym procesem jest produkcja czekolady, aby powstały czekoladki każda czekolada tworzona jest z ziaren kakaowców, które głównie rosną w Ameryce Południowej, Afryce, na Karaibach, w Indonezji i Malezji.
                Najwięcej ziarna kakaowego produkowane jest w Zachodniej Afryce, szczególnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie i Nigerii. Drzewo kakaowca wysokością zbliżone jest do jabłoni , owocuje w ciągu całego roku przez co najmniej dwadzieścia lat. Ma połyskliwe ciemnozielone liście oraz małe różowe kwiaty. Po pięciu miesiącach kwiaty przeobrażają się w podłużne owoce. Dojrzewając, zmieniają kolor od zielonego przez żółty do czerwono- brązowego. Dojrzałe owoce mają około 20 cm długości, a w każdym znajduje się od 20 do 50 gorzkich aromatycznych nasion o wielkości 2-3 cm, otulonych białym miąższem. Są to właśnie ziarna kakao będące głównym składnikiem czekolady. Zanim jednak powstanie czekolada, każde ziarno musi przebyć długą drogę i kilka procesów produkcyjnych:
- zbiory
- suszenie
- prażenie
- łamanie i łuszczenie
- mielenie
- konszowanie
- temperowanie

Rejony upraw drzew kakaowych:

Wenezuela - lekko kolorowe kakao i czekolada z nieznacznym gorzkim i pikantnym smakiem;
Ekwador - wykwintne i pikantne ziarna kakao z delikatnym owocowym bukietem kwiatowym;
Jawa - ziarno posiada brązowy kolor i kwaskowy aromat;
Madagaskar – delikatny, stonowany aromat z lekkim posmakiem cytrynowym;
Republika Dominikany - średni aromat czekolady z gorzką nutą i surowym akcentem;
Brazylia - wspaniały aromat wyróżniający się ostrym, kwaśnym smakiem;
Afryka Zachodnia (Ghana, Kamerun, Wyspy Świętego Tomasza) - złoty standard ziarna kakaowego, mieszanka mocnych, cierpkich i pikantnych smaków
Ghana - ojczyzna ziarna kakaowego.

Dobry producent czekolady musi posiadać sporą wiedzę na temat składników swojego przyszłego produktu.

               Czekolada jest unikatowym i wyjątkowym wyrobem. Regularne jedzenie czekolady chroni przed zawałami serca i udarami mózgu. Czekolada rzeczywiście poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, rozjaśnia umysł, dodaje energii i działa przeciwdepresyjnie. To właśnie zawarte w czekoladzie mikroelementy wpływają na doskonałe samopoczucie człowieka. Magnez reguluje sprawność komórek nerwowych, cynk i selen redukują stres i poprawiają humor. Żelazo jest niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie, niacyna wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie, a flawonoidy poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, spowalniają proces starzenia się. Czekolada dostarcza magnezu oddziałującego korzystnie na sprawność komórek nerwowych. Zawiera także teobrominę i podobną do niej w działaniu kofeinę. Są w niej cynk i selen, które podnoszą poziom endorfin zwanych hormonami szczęścia, redukując tym samym napięcie i stres. Od tego jak smakuje dana czekolada zależy praca jaką musi w nią włożyć producent czekolady. Aby doprowadzić zwykłe ziarna kakaowe do ostatecznego efektu jakim jest czekolada, produkt musi przebyć daleką drogę. Producent czekolady nadaje jej odpowiedni smak i konsystencję która musi być niepowtarzalna. To decyduje o jakości produktu i jego marce. Kolejną rzeczą o której decyduje producent czekolady jest jej wygląd. Można śmiało powiedzieć, że jest to chyba najciekawszy element pracy nad powstającą czekoladą. Kiedy już na rynku pojawi się nowy produkt nam, klientom pozostaje nic innego jak jego wypróbowanie.


 
 

Copyright © M.Pelczar Chocolatier